Konkursy są nadal jednym ze sposobów na rzeczywistą ocenę siły osoby lub nawet produktu. Ludzie dołączają do konkursów, aby udowodnić swoją wartość, lub jeśli nie próbują sprawdzić, jak mogą odpowiedzieć na spodziewane porównania, co jest konsekwencją pokonania konkurencji.

W przypadku sztuk performatywnych, takich jak taniec, ludzie zdają sobie sprawę, że są obok. Konkursy wymagające talentu lub zdolności, określają kryteria wyboru najbardziej pożądanego tronu. Jednym z problemów w konkursach są przypadki oszustw powodowanych przez organizatorów konkursu, nieuczciwości ze strony jurorów lub sędziów.

Jest jeden konkurs, który jest daleki od wad wymienionych powyżej. To konkursy kulinarne. Gotowanie to dobra przeszłość i jako konkurs mam najbardziej obiektywne wyniki. Czy to się kończy? Oczywiście, że nie. Pomagają w debatach i wracają do domu z boczkiem.

1. Uważnie przeczytaj i postępuj zgodnie ze wskazówkami. Kierunki są częścią konkursu. Nieporozumienie spowoduje duży efekt, jeśli zostanie zaniedbane.

2. Kluczem jest kreatywność. Obserwuj trendy kulinarne i odpowiednio dostosuj swój przepis. Spróbuj użyć własnych środków, aby odkryć sposoby na poprawę swoich umiejętności.

3. Nie używaj skrótów. Jeśli zostaniesz poproszony o napisanie przepisu, pokaż przemyśl i nie używaj skrótów.

4. Prostota i łatwość przygotowania tworzą zwycięskie przepisy. Nie działajcie pośpiesznie ani nie wyglądajcie tak pod presją.

5. Używaj dokładnych pomiarów. Pomiary wpłyną na smak twojego przepisu, więc bądź ciekawy.

6. Wizerunek jest bardzo ważny. Zawsze pamiętaj – oczy najpierw jedzą. Złap uwagę, a później smak.

8. Analizuj receptury, które wygrały poprzednie konkursy. Może istnieć tendencja w smaku sędziów lub organizatorów.

9. Upewnij się, że używane składniki są łatwo dostępne. Abyś nie wkuwał i nie niszczył własnego show, bądź bardzo przygotowany.

10. Bądź na bieżąco z aktualnymi trendami dietetycznymi i zdrowotnymi. Zdrowie to bogactwo.

11. Napiszcie instrukcje przygotowania w pełnych zdaniach. Pomyśl o odbiorcach twojej pracy. Rozważ ich zrozumienie. I jak możesz pomóc.

12. Wymień składniki w kolejności użycia.

13. Zapoznaj się z ulubioną książką kucharską.

14. Bądź kreatywny, nadając nazwę potrawie.

15. Usprawnij recepturę, łącząc kroki.

16. Dostosuj przepis na inną okazję.

17. Utwórz przepis używając składników, które kiedyś uważane były za niezwykłe, ale teraz są łatwo dostępne w twoim sklepie spożywczym.

18. Rozważ wszechstronność potrawy.

19. Poszukaj sposobów na wzmocnienie smaku.

20. Utwórz nowy kształt lub wygląd starej receptury.

21. Uwzględnij rozmiar dowolnego naczynia, garnków, patelni lub zapiekanek.

22. Podaj temperaturę gotowania i czas potrzebny do ugotowania potrawy.

23. Podaj liczbę porcji. Bądź realistą. „Serwuje cztery” różni się od „czterech porcji”.

24. Przepis powinien być szeroko apelowany.

25. Wpisz lub wydrukuj swój przepis.

26. Dokładnie sprawdź zasady konkursu.

27. Zrób kopię swojego przepisu. Zawsze wykonuj kopię swojego przepisu na swoje pliki.

28. Użyj oddzielnej koperty dla każdej pozycji receptury.

29. Twój przepis musi być oryginalny. Oryginalność to bardzo duża przewaga nad innymi. Pokaże, jak naprawdę jest kreatywny.