Z czym kojarzymy azjatyckie jedzenie?

Większość z nas z pewnością słyszała o takich potrawach jak sushi, sajgonki, wołowina pięciu smaków, czy kaczka po pekińsku. Przez lata zdążyliśmy przyzwyczaić się do obecności kuchni azjatyckiej w naszym kraju, jak również zdążyliśmy ją polubić. Kuchnia Dalekiego Wschodu niejako na stałe zadomowiła się w Polsce, a  praktycznie w każdym większym mieście jesteśmy w stanie znaleźć przynajmniej jedno miejsce, które oferuje orientalne specjały. Wśród lokali z kuchnią azjatycką znajdziemy zarówno małe bary serwujące dania z woka, bary typu bistro, jak również bardzo eleganckie restauracje. To z czym kojarzymy te miejsca, to przede wszystkim bogactwo smaków, które zawdzięczamy obecności wyrazistych przypraw, takich jak curry, chilli, kolendra czy curry, a także innych składników typowych dla tamtejszej kuchni.

 

Bogactwo smaków i różnorodność

W większości potraw kuchni znajdziemy charakterystyczne składniki, takie jak produkty ryżowe, takie jak makaron ryżowy, ocet ryżowy, papier ryżowy, czy produkty sojowe, począwszy od popularnego sosu sojowego, przez makaron sojowy, po pastę miso czy tofu. Potrawy kuchni azjatyckiej nieodłącznie wiążą się również z obecnością drobiu, czerwonego mięsa, ryb, owoców morza, warzyw, owoców, grzybów,  różnorodnych sosów, wyrazistych przypraw i ziół. Kompozycja i dobór poszczególnych składników może nas nierzadko zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem. Warto mieć jednak na uwadze fakt, że samo pojęcie kuchni azjatyckiej jest przez wiele osób generalizowane i odnosi się przede wszystkim do wspólnych cech, typowych dla kuchni dalekowschodniej.

 

Kuchnia azjatycka to nie tylko Chiny

Pojęcie kuchni azjatyckiej jest kojarzone przede wszystkim z Chinami, jednak związany jest również z innymi rejonami Azji, takimi jak Wietnam, Japonia, Tajlandia czy Korea. Wymienione kuchnie mogą wydawać się nam niemal bliźniaczo podobne i o ile możemy zauważyć między nimi wiele znaczących podobieństw, o tyle każda z nich posiada swoje unikatowe receptury, których nie spotkamy nigdzie indziej. Aby znaleźć kuchnię typową dla interesującego nas regionu, warto wybierać bary i restauracje, które są wyspecjalizowane w danej kuchni.

 

Zobacz także: https://znajdzlunch.pl/Warszawa/Praga-Poludnie