Panujące obecnie na szeroką skalę zainteresowanie zdrowym trybem życia coraz bardziej skłania ludzi do przyglądania się swojej dotychczasowej diecie i zmianie szkodliwych dla zdrowia nawyków żywieniowych na sprzyjające dobrej kondycji ciała. Z tego powodu klienci odwiedzający restauracje, bary czy kawiarnie zamiast dosładzanych soków, pełnych konserwantów i barwników, chętniej sięgają po te świeżo wyciśnięte z owoców i warzyw. Takie rozwiązanie jest nie tylko znacznie korzystniejsze dla zdrowia i samopoczucia, ale także dużo smaczniejsze. Dlatego warto wzbogacić menu w lokalu o te pyszne, naturalne napoje.                                                                                                                                                              

Korzyści z picia świeżo wyciskanych soków

Obróbka termiczna, która jest konieczna, aby przedłużyć trwałość soków owocowych i warzywnych w kartonach i butelkach, nie wpływa dobrze na ich jakość. Pasteryzacja, czyli poddawanie napojów owocowych wysokiej temperaturze (powyżej 70°C), owszem, zabija szkodliwe bakterie przyczyniające się do psucia soku, ale też pozbawia go tego, co w nim najważniejsze – witamin, soli mineralnych i antyoksydantów. Ich strata może wynosić ponad 50%, a niektórych nawet 90%! A przecież to właśnie z powodu tych wartościowych składników świeżo wyciskane soki są tak bardzo cenione.

W przeciwieństwie do napojów z kartonów i butelek przygotowywane na bieżąco soki nie zostają poddane żadnym procesom, w wyniku których mogłyby stracić swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne. Z tego powodu zachowują maksimum składników odżywczych. Skarbnica witamin w nich zawarta daje zastrzyk energii, zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wiele mikro i makroelementów, zwiększa odporność i doskonale wpływa na samopoczucie. W okresie jesienno-zimowych przeziębień taki sok to naturalny lek – nie tylko wspomoże organizm w walce z drobnoustrojami, ale też sprawi, że przygnębienie spowodowane spadkiem temperatury i mniejszą ilością słońca nie będzie tak doskwierało.

Odpowiedni sprzęt gwarancją najwyższej jakości

Aby uzyskać pyszny, świeży, zdrowy sok, konieczne jest odpowiednie urządzenie, które umożliwi nam jego wyciśnięcie. Im wydajniejszy sprzęt, tym więcej napoju uzyskamy, a tym samym zaoszczędzimy na surowcu. Wysokiej jakości sokowirówki potrafią wycisnąć z owoców i warzyw maksymalną ilość tego, co najlepsze. Dlatego tak istotne jest zainwestowanie w dobre urządzenie.

Zdecydowanie jedną z wiodących firm w branży profesjonalnego wyposażenia gastronomicznego, a w szczególności najwyższej jakości urządzeń do rozdrabniania żywności, jest Robot Coupe. Francuski producent to prekursor w dziedzinie wielofunkcyjnych sprzętów i robotów kuchennych, w produkcji których specjalizuje się już od wielu lat. Profesjonalizm i doświadczenie decydują o imponujących efektach pracy – urządzenia Robot Coupe cechuje najwyższa precyzja wykonania, niezawodność i skuteczność. Z tych powodów warto zaopatrzyć się w sokowirówkę właśnie tej firmy, aby mieć gwarancję najlepszej jakości i pewność zwrotu kosztów inwestycji.

Jednym z najciekawszych modeli jest Robot Coupe J80 Ultra stworzony do intensywnej pracy, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w przygotowywaniu soków w barach, restauracjach, hotelach czy placówkach żywienia zbiorowego. Sokowirówka pozwala uzyskać soki z różnych warzyw i owoców – od miękkich, wodnistych melonów i arbuzów po twardą marchew. Duży otwór wsadowy umożliwia ciągłe podawanie w całości nawet większych owoców i warzyw, takich jak jabłka, pomidory czy obrane ze skórki grejpfruty, bez konieczności ich wcześniejszego rozdrabniania. Asynchroniczny silnik o dużej mocy z obudową ze stali nierdzewnej gwarantuje pracę na najwyższym poziomie, a jednocześnie działa bardzo cicho. Dzięki temu soki można przygotowywać bezpośrednio na oczach klientów, nie narażając ich na hałas i umożliwiając obserwowanie procesu przygotowawczego. Niechlapiący wylot zapewnia higieniczną i bezpieczną pracę, dodatkowo tacka ociekowa uniemożliwia kapanie kropli na blat lub podłogę.

Szczególnie interesującym rozwiązaniem w tym modelu jest wspomniany już asynchroniczny silnik używany w maszynach przemysłowych. Z tego powodu jest on bardzo wytrzymały i umożliwia nawet bardzo intensywną eksploatację urządzenia. Praca z prędkością 3000 obrotów na minutę pozwala w bardzo krótkim czasie osiągnąć duże ilości soku o jednolitej konsystencji. Łożysko kulkowe zapewnia cichą pracę, a wał napędowy z wysokiej jakości stali nierdzewnej dużą trwałość.

Aby zapewnić ergonomię i higienę pracy, producent zastosował łatwo wyjmowalny kosz ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jest on prosty w czyszczeniu. Pojemnik na odpady o pojemności aż 6,5 litra został wykonany z przezroczystego tworzywa, więc na bieżąco można kontrolować stopień napełnienia. Wysokość użytkowa wynosi 162 mm, wobec czego pod kranik można wstawiać nawet wysokie szklanki.

Porównując model J80 Ultra od Robot Coupe do innych profesjonalnych sokowirówek dostępnych na rynku, urządzenie francuskiego producenta bezsprzecznie wyróżnia się wieloma innowacyjnymi rozwiązaniami. Zakup takiej sokowirówki to pewny zwrot inwestycji i satysfakcja z użytkowania przez wiele lat.

Warto podążyć za nowymi, zdrowymi trendami i pokusić się o poszerzenie menu w lokalu o świeżo wyciskane soki. Bez wątpienia uatrakcyjnią one kartę napojów i przyciągną zainteresowanie klientów.