Wódka na wesele powinna być organizowana z odpowiednim, najlepiej kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Nie należy robić zakupów w pierwszym lepszym sklepie czy hurtowni. Warto sprawdzić propozycje cenowe, oprzeć się na sprawdzonych już opiniach i zadbać o wysoką jakość alkoholu, który ma być serwowany podczas przyjęcia. Wódka stanowi podstawowy trunek imprezy i występuje przede wszystkim w czystej postaci, choć oczywiście może także stanowić bazę do drinków dla gości, którzy sobie ich zażyczą, jeżeli będą one zaplanowane przez organizatorów. Co do marki trunku – na rynku istnieje bardzo wiele firm oferujących bogaty asortyment alkoholi weselnych, w różnego rodzaju oprawach stosownych dla tej okazji. Liczy się dobra jakość napoju oraz opakowanie, które można dopasować adekwatnie do stylu imprezy. Wódka na wesele podawana jest w butelkach o różnych kształtach, posiadających tematyczne nadruki: cytaty, sentencje, teksty przyśpiewek itp. Niektóre posiadają specjalne dedykacje dla pary młodej, występują też zdobione przeróżnymi motywami roślinnymi, kolorowymi dodatkami. Takie wydania świetnie nadają się na upominki dla gości oraz osób pomagających w przygotowaniach.

Dylemat zazwyczaj stanowi to, jaką ilość wódki należy zamówić. Przyjmuje się, że tyle butelek ile uczestników biesiady. Należy koniecznie uwzględnić pewien zapas, ze względu na dodatkową rolę napoju podczas licznych konkursów, wręczania butelek w formie podarunków. Wódka na wesele to bardzo chodliwy towar już od samego rozpoczęcia przyjęcia, a nawet wcześniej – gdy mamy do czynienia z tzw. bramami – organizowanymi przez sąsiadów(zwykle na wsi). Nadmiar trunku nie stanowi problemu. Można obdarować gości, zachować alkohol na przyszłe okazje, albo zwrócić sprzedawcy, jeżeli ten wyraził wcześniej zgodę.

Istotne jest samo serwowanie wódki podczas wesela. Powinna być odpowiednio schłodzona, umieszczana na stołach w specjalnych pojemnikach z lodem i zawsze dostępna dla gości. Najczęściej wybierane kieliszki mierzą 25 ml. O to, by nigdy nie brakło jej w zasięgu ręki biesiadujących dbają zwykle kelnerzy albo inne osoby wyznaczone do tego celu wcześniej. Na niektórych przyjęciach zatrudnia się dodatkowo barmanów, którzy serwują wódkę w różnych postaciach, na życzenie gości. Kwestia tego, jaką pojemność butelek wybrać zależy już od organizatorów. Niektórzy są zdania, że butelki półlitrowe źle prezentują się na stołach, inni natomiast są zwolennikami takiej właśnie wielkości. To zależy od koncepcji estetycznej i indywidualnych upodobań.