Wierzcie lub nie, bezproblemowe gotowanie jest powszechnym pragnieniem na całym świecie. Nawet ci spośród nas, którzy uwielbiają gotować i jeść prawie tak samo, będą pierwszymi, którzy wyznają, że gotowanie bez obaw związanych z tworzeniem bałaganu, rozlewaniem się lub pieczeniem byłoby błogosławieństwem. Prawdę mówiąc, tak naprawdę nie ma czegoś takiego jak bezproblemowe gotowanie, chociaż są rzeczy, które możesz zrobić, które będą wymagały dużo pracy z gotowania.
Większość wskazówek tutaj będzie korzystna dla nowicjuszy lub początkujących w sztuce kulinarnej, jednak istnieje kilka świetnych wskazówek odświeżających dla tych, którzy są bardziej doświadczeni, jeśli chodzi o gotowanie. Mam nadzieję, że nauczysz się kilku rzeczy przez kilka następnych akapitów lub przynajmniej przypomnisz sobie pewne rzeczy, o których zapomniałeś.
Po pierwsze, sprzątanie w trakcie biegu przyniesie wiele kłopotów z tego, co przychodzi po gotowaniu. Zapytana o najmniej ulubioną rzecz gotowania szerokiego marginesu kobiet, bez chwili wahania proklamuje, że sprzątanie jest zdecydowanie najgorsze w gotowaniu. Aby ułatwić sobie pracę, posprzątaj po drodze. Utrzymuj zlew gorącej wody, gotowej do spożycia przez cały czas gotowania i usuwaj wszelkie wycieki, które pojawiają się natychmiast, aby uniknąć lepkich zabrudzeń, które później są znacznie trudniejsze do czyszczenia. Należy również pamiętać, że jeśli przeniosą Państwo jedzenie do naczyń to natychmiast umyj garnki i patelnie, będą one znacznie łatwiejsze do czyszczenia, niż gdy jedzenie będzie można w nich usiąść podczas posiłku.
Upewnij się, że piekarnik jest wstępnie nagrzany. Temperatura piekarnika rzeczywiście ma wpływ na proces gotowania. Chociaż są tacy, którzy wierzą, że podgrzewanie jest zwykłym marnowaniem energii elektrycznej, to jest to, co jest wymagane, aby osiągnąć optymalne rezultaty podczas gotowania. Większość nowoczesnych piekarników elektrycznych sygnalizuje, kiedy osiągnięta zostanie właściwa temperatura.
Wybierz przepisy, które mieszczą się w Twojej strefie komfortu, aby uniknąć błędów i nadmiernego stresu związanego z procesem gotowania. Kiedy już zdecydujesz się na swój przepis, przeczytaj go kilka razy, aby mieć pewność, że nie tylko zrozumiesz wszystkie kroki, ale także wszystkie niezbędne składniki, zanim zaczniesz.
Dokładnie myj ręce i często myj ręce. Pamiętasz umywalkę z mydlanej wody, o której wspomniałem powyżej? Będziesz chciał używać go dość często, aby umyć dowolną powierzchnię, deskę do krojenia, talerz lub naczynie, które miało styczność z surowym mięsem, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego. To samo dotyczy twoich rąk.
Chociaż do pewnego stopnia te wskazówki mogą wydawać się nieco uproszczone, jeśli chodzi o bezproblemowe gotowanie, naprawdę nie ma czegoś takiego. Im więcej robisz, aby proces gotowania wydawał się tak łatwy, jak to tylko możliwe, tym bardziej kłopotliwe będzie twoje gotowanie.