Kuchnia hinduska cieszy się coraz większą popularnością. W Polsce obserwujemy prawdziwy wysyp hinduskich restauracji. Jednocześnie coraz częściej mniej boimy się orientalnych eksperymentów w kuchni, w związku czym sami próbujemy przygotowywać hinduskie potrawy. Z czego wynika ta popularność? Czym charakteryzuje się kuchnia hinudska?

Na pewno duży wpływ na popularność ma duża wyrazistość i różnorodność potraw. Znajdziemy tutaj sporo potraw mięsnych oraz wegetariańskich. Oczywiście, szczególnie zwolennicy nieco pikantniejszych smaków mają tutaj spory wybór. Jednak wbrew pozorom również łagodne, kremowe potrawy są w menu każdej hinduskiej restauracji. Prawdziwym ukoronowaniem każdej potrawy jest bogactwo indyjskich przypraw. To właśnie one sprawiają, że hinduska kuchnia nie jest nudna i ma swój unikalny charakter.

Niektóre potrawy kuchni hinudskiej wydają się nieco egzotyczne np. pakora lub tikka masala. Jednocześnie jest kilka dań i produktów, które stały się popularne na całym świecie np. przyprawa curry lub indysjki ryż basmati.

Poza wyżej wymienionymi, na szczególne wyróżnienie wysługuje placek naan, który służy do zbierania z talerza pozostałego sosu. Kolejny ciekawy przykład kuchni hinduskiej to mąka z ciecierzycy oraz szeroki wachlarz warzyw –  groch, fasola, ciecierzyca i soczewica. Trzeba też wspomnieć o indyjskich deserach, które również potrafią zachwycić podniebienie. Tamtejsze desery są wykonywane na podstawie egzotycznych owoców (mango, ananas, banany, mleko kokosowe). Do tego wśród deserów nie brakuje jogurtów oraz koktajlów.

Podsumowując, kuchnia hinduska to bogactwo i różnorodność smaków. Obecnie możemy coraz częściej posmakować tej niezwykłej orientalnej kuchni również w Warszawie np. najlepsza hinduska restauracja warszawa lub indyjskie jedzenie Mokotów.

Naszym zdaniem kuchnia hinudska jest coraz popularniejsza właśnie ze względu na to, że jest bardzo charakterystyczna i egzotyczna. Jest to sposób na zjedzenie czegoś oryginalnego i nieprzeciętnego co jednocześnie dobrze smakuje.