Nawet Rada ds. Wołowiny w Utah przyznaje: „Kilka badań epidemiologicznych wskazuje, że wegetarianie mają niższą chorobowość i śmiertelność z przewlekłych chorób zwyrodnieniowych”. Obecnie wegetarianie stanowią zaledwie około dwóch procent populacji, ale codziennie coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia czerwonego mięsa lub spróbuj ich pierwszego kęsa tofu. Oprócz zasad etycznych, jakie są główne powody, dla których ludzie odwracają się od mięsa? Zdrowie i ekologia.
Niższe wskaźniki chorób wśród wegetarian
Setki różnych badań zgadzają się, pokazując, że wegetarianie, którzy spożywają zbilansowane diety, mają niższe wskaźniki choroby wieńcowej, nadciśnienia, otyłości i niektórych nowotworów. Zarejestrowany dietetyk Winston Craig twierdzi, że jedzenie mięsa kosztuje Amerykanów od 30 do 60 miliardów dolarów rocznie wydatków medycznych na nadciśnienie, choroby serca, raka, cukrzycę, kamienie żółciowe, otyłość i choroby przenoszone przez żywność związane z mięsem. Craig mówi, że dieta wegetariańska wiąże się z niższym poziomem cholesterolu, niższym ciśnieniem krwi i mniejszą otyłością.
W 1997 r. World Cancer Research Fund zalecił dietę wegetariańską w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka. Życiowi wegetarianie mają o 24% mniej chorób serca, podczas gdy weganie mają zdumiewające 57% mniej. Kompleksowe badanie wegetariańskiej grupy religijnej adwentystów Dnia Siódmego dowiodło, że mieli oni połowę częstości występowania wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy, połowę częstości występowania raka okrężnicy i 2/3 częstości występowania zapalenia stawów i raka prostaty w porównaniu z innymi grupami ( 2001). Ponadto Cornell University stwierdził, że jedzenie mniejszej ilości mięsa bardziej przyczyniło się do zmniejszenia osteoporozy niż do uzupełnienia diety o wapń.
Czy musisz być całkowicie wegetarianinem, aby skorzystać?
W 1999 r. Przeprowadzono metaanalizę kilku badań śmiertelności wegetariańskiej i wegańskiej. Wyniki tych badań zostały porównane i ponownie przeanalizowane. Naukowcy doszli do wniosku, że nawet zmniejszenie mięsa w diecie miało znaczący wpływ na obniżenie wskaźnika choroby. Ludzie, którzy jedli mięso tylko raz w tygodniu, mieli o 20% mniejszą liczbę osób umierających na choroby serca, a ogólna śmiertelność spadła o 10%.
Ci, którzy jedli tylko ryby, zauważyli nawet 34% zmniejszenie śmiertelności z powodu chorób serca, podczas gdy ich ogólna śmiertelność zmniejszyła się o 18%.
W tym samym sensie im bardziej konsumujesz produkty zwierzęce, tym więcej wydajesz się czerpać korzyści. Tylko 7% badanych weganów zmarło na raka (płuca, żołądek i jelita grubego). Niepokojąco, 19% ogółu zgonów w USA pochodzi z raka.
Diety wegetariańskie są dobre dla naszej planety
Co roku mięsożercy mają swój udział w hodowli bydła. Ta branża wykorzystuje użytki rolne, które mogą produkować żywność dla ludzi, aby zboże dla krów było produkowane. Jak większość ludzi wie, krowy produkują duże ilości toksycznego dla środowiska gazu metanowego. Podnoszenie krów również wykorzystuje cenne zasoby wody.
Wegetarianizm i deszczowy las
Być może nie wiesz jednak, że jedzenie mięsa przyczynia się również do zniszczenia lasów tropikalnych. Starając się stworzyć tańszy Big Mac i Whopper, firmy rozwijają bydło w Ameryce Środkowej, gdzie koszty pracy i inne koszty są niższe. Chętni mieszkańcy Ameryki Środkowej wycinają i spalają rodzime lasy deszczowe, aby zrobić miejsce dla przemysłu mięsnego.
Wegetarianizm i emisja dwutlenku węgla
Szacunki pokazują, że dieta wegetariańska oszczędza 1,5 tony gazu cieplarnianego na osobę rocznie. American Journal of Clinical Nutrition donosi, że wyprodukowanie jednej kalorii białka zwierzęcego wymaga dziesięciokrotności paliwa kopalnego, ponieważ produkuje jedną kalorię białka roślinnego. Łał! Co więcej, jedzenie wegańskiej diety zmniejsza emisję dwutlenku węgla w porównaniu do samochodu hybrydowego, jak podaje New Scientist.
Wegetarianizm i zasoby wodne
Co więcej niepokojące jest to, że każdy hamburger, który pochodzi z krów z lasu deszczowego, wymagał zniszczenia około 55 stóp kwadratowych lasów tropikalnych. Ponadto badania pokazują, że jeden funt wołowiny wymaga 2500 litrów wody. Woda używana do produkcji jednego pasztecika z hamburgerami wystarcza na dwutygodniowe codzienne prysznice.