Musztarda to stały element na polskich stołach. To właśnie ona jest bohaterem tego artykułu. Z czego powstaje? Jak przygotować naturalną musztardę? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć.
Musztarda powstaje na bazie nasion gorczycy o brawie białej, żółtej lub czarnej. To właśnie gorczyca charakteryzuje się unikalnym aromatem, który uwielbiają koneserzy musztardy. Do nasion gorczycy dodawanych jest co najmniej kilkanaście innych składników, wśród nich ocet, sól, pieprz, cukier oraz różnorodne przyprawy.
Jak powstaje musztarda?
Przepis na naturalną musztardę nie należy do trudnych. Jednak jak to zwykle w kuchni bywa „diabeł tkwi w szczegółach”. Po pierwsze należy przygotować garnek z ziarnami gorczycy. Zależnie od konsystencji jaką chcemy uzyskać mogą to być całe ziarna lub zmielone. Mielenie może się odbyć za pomocą młynka do kawy, jeśli jednak preferujemy popularną musztardę ziarnistą to nie ma potrzeby milenia ziaren.
Kolejnym krokiem jest gotowanie wody z octem w niewielkim garnku. Zależnie od preferencji można wodę z octem doprawić miodem, chrzanem, syropem klonowym, chili, zielonym pieprzem lub wybranymi przyprawami. W zależności od wybranych dodatków otrzymamy następujące rodzaje musztard:
- Musztarda miodowa
- Musztarda chrzanowa
- Musztarda z chili
- Musztarda z zielonym pieprzem
Gdy nasz garnek z octem osiągnie temperaturę wrzenia należy jego zawartość przelać do pierwszego garnka z gorczycą. Następnie trzeba poczekać aż ziarna wchłoną wodę z octem. Gdy tak się stanie przy użyciu blendera należy rozdrobnić uzyskaną mieszankę do takiej formy w jakiej chcemy mieć gotową musztardę. Ostatnim krokiem wieńczącym dzieło jest przelanie gotowej musztardy do słoiczka.
Naturalne musztardy
Jeśli cenimy sobie naturalne musztardy wyprodukowane na bazie naturalnych składników bez użycia konserwantów, to warto wybierać produkty sprawdzonych producentów lub pokusić się o przygotowanie własnej musztardy. Powodzenia!