Pewnie choć raz w życiu zdarzyło ci się zadać sobie to pytanie. Być może pozytywnie zaskoczyła cię smakiem pizza którą ostatnio jadłeś w restauracji, a być może po prostu zachciałeś sam spróbować sił w sztuce kulinarnej? Jeśli chcesz wiedzieć, czy trudno zrobić ciasto na pizzę, spieszymy z odpowiedzią! Przede wszystkim trzeba zdecydować, jaką pizzę chcesz przygotować – amerykańską, czy włoską? Cóż, istnieje szansa, że jesteś jedynie miłośnikiem pizzy, lecz nie koneserem i różnicy możesz nawet nie znać. Tu również pomożemy.

 

Pizza – czyli nie tylko Włochy

Choć pizzę niemal natychmiast kojarzymy ze słoneczną Italią, to w Polsce zwykle jemy pizzę w stylu amerykańskim. Niektórzy Włosi, widząc to, z pewnością złapaliby się za głowę! W ojczyźnie pizzy bowiem uważa się, że ciasto powinno być cieniutkie i chrupiące. Dodatkowo wypieka się je najczęściej w specjalnym piecu kamiennym. Wręcz przeciwnie uważają Amerykanie, których stylem inspirują się polscy pizzaiolo. Pizzę, jaką najczęściej zamówimy we Wrocławiu, dostaniemy na grubym, puszystym cieście. Tutaj wariantów przygotowania jest kilka. Pizzę amerykańską można przygotować… na patelni. Nazywa się to pan pizza. Pizza Wrocław z dowozem to najczęściej pizza w stylu nowojorskim, czyli pulchne, miękkie ciasto z grubymi brzegami (niekiedy wypełnianymi serem), pokryte bogactwem składników. Jest jeszcze jedna metoda, niejako łącząca New York style i pizzę z patelni, a mianowicie pizza Chicago style. Tamtejsze placki wkłada się do specjalnej formy o wysokich brzegach (tzw. deep dish), a środek wypełnia ogromną ilością sosu pomidorowego, sera i innych dodatków. Całość piecze się w piecu lub odpowiednim piekarniku. To jak, masz już swojego faworyta?

Jak przygotować ciasto na pizzę?

Poznałeś już pizzę włoską, nowojorską, chicagowską i pizzę z patelni. Po dobraniu dodatków, wybór nadal pozostaje dość spory. Jaką pizzę przygotować? Dobra wiadomość jest taka, że jeden przepis może pasować do kilku wariantów, więc na to, w jaki sposób przygotujesz posiłek, możesz zdecydować się już po zagnieceniu ciasta.

Podstawowe składniki to:

  • mąka (około 300g)
  • sól (1 łyżeczka)
  • ciepła woda (150 ml)
  • olej lub oliwa z oliwek (50 ml)

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce. I gotowe! Nie trzeba do tego żadnych specjalnych urządzeń. Profesjonalni pizzermani ugniatają ciasto rękami. Pizza nowojorska i ta rodem z Chicago będą wymagać od ciebie także użycia drożdży. Nie masz ich akurat pod ręką? Zdecyduj się na pizzę z patelni, nowojorską lub pizza Wrocław z dowozem. Przygotowanie ciasta na pizzę jest łatwe, ale w przypadku pizzy z drożdżami wymaga nieco czasu, aby ciasto wyrosło. Później wystarczy tylko je uformować, pokryć sosem i dodatkami, a następnie włożyć do pieca, aby po niecałej godzinie cieszyć się świeżą, gorącą pizzą.

Jeśli jednak stwierdzisz, że samodzielne wyrabianie ciasta nie jest w kręgu Twoich zainteresowań to zawsze możesz postawić na gotową pizzę z dowozem (np. pizza Wrocław z dowozem).