Ugotowanie makaronu wydaje się być dziecinie proste. Większość z nas nie ma problemu z ugotowaniem tego produktu spożywczego np. jako element obiadu. Czy jednak gotujemy makaron w sposób włściwy? Jak przyrządzić idealną paste?

Włochy kojarzą nam się z krajem, w którym makarony jadane są w wielu różnych postaciach i przy wielu okazjach. Często kojarzymy Włochów z najlepszymi kucharzami dań z wykorzystaniem tego produktu. Jest to możliwe, ponieważ z pokolenia na pokolenie przekazywane są tam zasady właściwego przygotowywania tych potraw oraz właściwego gotowania makaronu.

Jedna z podstawowych zasad odnosi się do wielkości naczynia, w którym chcemy ugotować paste. Najlepiej sprawdzą się duże garnki stworzone do gotowania makaronu, w których pojedyncze nitki będą miały wystarczająco dużo przestrzeni i ugotują się równomiernie. Jeśli zaś chcemy ugotować długie nitki, np. typu spaghetti, powinniśmy włożyć odmierzoną ilość do garnka, a kiedy zmięknie, można zanurzyć pozostałą część. W ten sposób nie połamiemy nawet bardzo długich nitek.

Jednym z częstych błędów jest gotowanie pasty w małej ilości wody. Niektórzy sądzą, że to skróci czas gotowania, ale stanie się to kosztem smaku. Aby smak dania był jak najlepszy należy przyjąć 1 litr wody na 100 gramów produktu.

Innym błędem, który powtarzany jest przez wiele osób jest dodawanie do wody oliwy z oliwek. Wyłącznie świeżo przygotowane makarony jajeczne wymagają dodania oliwy, ponieważ jest bardzo narażony na sklejanie się. Jeśli zaś kupujemy makaron w sklepie, wybierzmy naprawdę dobrej jakości produkt. Nie będzie sklejał się podczas gotowania. Złej jakości pasty mogą sklejać się nawet wtedy, gdy dodamy sporo tłuszczu do wody.

Warto pamiętać, że suszony makaron gotuje się dłużej niż świeży. Kupując makaron sprawdźmy instrukcję jego przygotowania, ale dodatkowo należy kosztować go podczas gotowania. Jeśli zamierzamy podawać danie zaraz po ugotowaniu, doprowadźmy paste do stopnia ‚al dente’. Jeśli zamierzamy po odcedzeniu dodać produkt do sosu i jeszcze gotować na patelni, powinien on być nieco twardszy, gdyż zmięknie podczas dalszej obróbki termicznej.

Pamiętajmy, że do przygotowania najlepszego makaronu potrzebujemy przede wszystkim dużego garnka, sporej ilości wody i cierpliwości. Warto często sprawdzać twardość gotujących się nitek, aby odcedzić je w idealnym momencie. Kiedy zaś już odsączymy go od wody, nie przelewajmy makaronu wodą. Spowoduje to utratę smaku i wypłukanie skrobi, która jest niezbędna do połączenia się pasty z sosem czy innymi produktami naszego dania.

Makarony możemy wykorzystywać w zupach, z sosami, czy warzywami lub mięsem. Istnieje ogromna liczba przepisów, dzięki którym nasze danie będzie wyjątkowo smaczne i zdrowe. Niezbędne jednak będzie do tego właściwe ugotowanie pasty, a także wybór produktów najlepszej jakości. Oszczędzając na produktach często możemy popsuć smak swoich dań, choć będziemy bardzo starać się o przyrządzenie ich najlepiej jak się da.