Organizacja przyjęcia to rozbudowane zagadnienie, na które składa się wiele elementów wymagających przygotowania. Rozpoczynając od odpowiedniej lokalizacji, poprzez zaproszenie gości, na atrakcjach i oprawie muzycznej kończąc. Wśród różnego rodzaju zadań stojących przed organizatorem jednym z większych wyzwań jest zapewnienie poczęstunku. Naprzeciw temu wychodzą firmy cateringowe. Przyjrzyjmy się jak powinna wyglądać oferta firmy cateringowej.
Szukając firmy cateringowej w pierwszej kolejności warto sprawdzić oferowane menu, które stanowi swoistą wizytówkę dla firmy cateringowej. W przypadku letniego lunchu na świeżym powietrzu wystarczy niewielki posiłek wraz z szerszą gamą deserów. Gdy mówimy o całonocnej zabawie uwagę zwracamy na słone przekąski. Na spotkaniach biznesowych danie główne powinno odznaczać się oryginalnym, czasami nawet pozytywnie zaskakującym smakiem (np. catering biznesowy w Warszawie). Wciąż rosnącą popularnością cieszy się kuchnia azjatycka. Modna jest także lekka kuchnia Grecka, która pasuje do spontanicznych spotkań w ogrodzie. Nie sposób nie wspomnieć o naszej rodzimej kuchni, wielu klientów pomimo szerokiej oferty ma ochotę na tradycyjne polskie potrawy.
Jak wybrać menu do naszej imprezy? Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na miejsce w którym odbędzie się spotkanie. W nadmorskiej miejscowości dobrze wkomponują się potrawy z kuchni śródziemnomorskiej. W klimacie nawiązującym do karczmy, warto postawić na tradycyjne dania polskiej kuchni. Natomiast korzystając z nowoczesnej przestrzeni menu należy dobrać w bardziej wysublimowany sposób.
Poza miejscem, istotna jest pora dnia w której organizowane jest przyjęcie. Przed południem posiłki powinny być lekkostrawne. W okolicach lunchu menu powinno być ciut bardziej bogate w kalorie, jednocześnie danie główne powinno delikatnie ustępować temu co przygotowujemy w okolicach tak zwanej pory obiadowej. W porze późnego popołudnia posiłek jest najbardziej treściwy. Natomiast w godzinach wieczornych menu przyjmuje postać słonych przekąsek. Całodzienne menu powinno być przeplatane serwisem kawowym bogatym w ciasta i różnego rodzaju słodkości.
Miejsce i czas to istotne elementy ale najważniejszy czynnik decydujący o menu to oczywiście zaproszeni goście. To właśnie do nich powinniśmy dopasować listę potraw. Nawet najlepiej dopasowane menu nie okaże się sukcesem gdy różni się od preferencji zaproszonych gości.
Na sam koniec trzeba wspomnieć o estetyce podanych potraw. Dbając o zadowolenie gości należy dołożyć wszelkich starań w celu zapewnienia niebanalnego sposobu serwowania dań cateringowych.
Podsumowując, menu powinno być dopasowana do tematyki przyjęcia oraz miejsca i czasu w którym wydarzenie się odbędzie. Jednocześnie organizator powinien mieć na uwadze indywidualne preferencje gości.