Na targu czy w sklepie?
Wg badań Polacy bardzo chętnie kupują warzywa i owoce na bazarach. Uważają, że w takim miejscu mogą nabyć lepsze i świeższe produkty niż w sklepach. Na dodatek często wprost od rolnika czy z hurtowni. Co za tym idzie ceny owoców i warzyw nabywane na targu są znacznie bardziej atrakcyjne niż w supermarkecie albo dyskoncie. A nawet jeśli cena jest nieco wyższa to wiele osób uważa, że warto dołożyć kilka złotych za dobry, zdrowy produkt.
To ważny argument za zakupami na targu, szczególnie w czasach, kiedy stawiamy na zdrową żywność, hodowaną w naturalnych warunkach. Nie bez znaczenie jest również fakt, że nabywamy ją od polskiego producenta i mamy co do tego pewność. Nie musimy się domyślać czy pomidor przyjechał z Hiszpanii, a czosnek z Chin i czym został spryskany, żeby przebyć tak długą drogę.
Pyszne jedzenie
Wchodząc na plac targowy już mamy poczucie, że znaleźliśmy się w dobrym miejscu na zakupy. Warzywa i owoce kuszą kolorami i zapachem. Aż chce się napełniać nimi koszyk, by potem cieszyć się ich wybornym smakiem w domu. Na rynku oprócz warzyw i owoców można kupić również orzechy, ziarna, czy grzyby. Wiadomo, że produkty są nie tylko świeże, ale i sezonowe. To właśnie zaleta takich miejsc. Daje nam to pewność, że dostajemy pyszne i zdrowe rzeczy, które potem we własnej kuchni zamienimy w smaczne potrawy.
Kupując warzywa i owoce na targu wiemy, że to produkty lokalne. Zostały zerwane poprzedniego dnia lub rano, więc nie dojrzewały posypane tajemniczymi proszkami. Po prostu dostajemy do rąk świeży, gotowy do spożycia produkt, np. pyszne jabłka od sadownika, który zerwał je i przywiózł tu z nieodległego sadu.
Jak kupować na targu?
Czy wąchaliście kiedyś jabłka w sklepie? Pewnie nie. A czy w sklepie można spróbować śliwki, czereśnie albo truskawki? Zdecydowanie nie. Czy sprzedawca poda nam trochę kiszonej kapusty na ząb? Nie, bo jest już zapakowana w woreczek. I tak można mnożyć. Tymczasem na targu wszystko pachnie i to swoim naturalnym aromatem. Aż chce się jeść!
Poza tym możemy wybierać. Różny sprzedawca, różne warzywa, różne owoce. Wybór należy do nas. Można się przejść po placu targowym, sprawdzić ceny owoców i warzyw, wybrać te atrakcyjne dla nas. Możemy poprosić sprzedawcę o opisanie smaku, np. czy ziemniak nadaje się na sałatkę, do pieczenia, czy na kopytka. A zazwyczaj osoby sprzedające są kopalnią wiedzy na temat warzyw i owoców, które mają na swoim stoisku.
Nie powinno nas zrażać, że targ jest nieco dalej niż sklep czy hipermarket. Wygodny dojazd rekompensuje odległość. Zakupy możemy zrobić na tydzień, a świeże produkty spokojnie poleżą w lodówce lub spiżarni i będą nas cieszyć swoim smakiem oraz wpływać pozytywnie na nasze zdrowie. Zatem wybierajmy pyszne warzywa i owoce z targu.