Kuchnia śródziemnomorska w Polsce
W ciągu ostatnich kilku lat można zauważyć widoczny wzrost popularności kuchni śródziemnomorskiej w naszym kraju. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim specjały pochodzące z takich krajów jak Włochy, Grecja, Francja czy Hiszpania, które obfitują w warzywa, mięso, sery, wędliny dojrzewające, aromatyczne przyprawy i zioła. Składnikami, które są równie powszechne w kuchni państw, zlokalizowanych przy basenie Morza Śródziemnego, stanowią ryby oraz owoce morza, będące nieodłącznym elementem wielu dań.
Czy lubimy owoce morza?
Obecność owoców morza w różnych potrawach jest nadal dla wielu osób zjawiskiem zupełnie nowym. O ile dania rybne możemy znaleźć także w kuchni polskiej, o tyle owoce morza nie są zbyt popularne w naszym kraju. Można wręcz odnieść wrażenie, że większość Polaków żywi nieuzasadnione uprzedzenie do owoców morza i nie potrafi się do końca do nich przekonać. Powodu takiego stanu rzeczy mogą być różne – od ogólnej irracjonalnej niechęci, przez obawę przed zatruciem pokarmowym, po wysoką cenę tego typu produktów. Na szczęście sukcesywnie przybywa osób, lubujących się w owocach morza, jak również możemy znaleźć coraz więcej restauracji, serwujących tego typu specjały.
Jakie przysmaki znajdziemy w restauracjach?
Jednym z najpopularniejszych dań, jakie znajdziemy w restauracjach serwujących owoce morza są krewetki, występujące pod różnymi postaciami. Mogą one figurować w menu jako samodzielne danie, jak również mogą stanowić ciekawy dodatek do zup, makaronów, risotto, pizzy, czy sałatek. Pamiętajmy jednak, że owoce morza to nie tylko krewetki. Grupę produktów, określanych jako owoce morza stanowią również inne skorupiaki, mięczaki oraz głowonogi. Wśród owoców morza znajdziemy więc między innymi takie gatunki jak homary, kraby, langusty, małże, ślimaki, kalmary czy ośmiornice. W zależności od oferty danego lokalu, możemy znaleźć dania zawierające mieszankę owoców morza, np. w formie dania makaronowego, zupy czy sałatki, jak również możemy otrzymać różnorodne konfiguracje, w których któryś z wymienionych owoców morza będzie stanowił główny składnik potrawy.
Zobacz także: lunche w Warszawie