Salceson to charakterystyczny wyrób z wędliniarski przygotowywany z podrobów. Najczęściej wykorzystuje się do tego mięso wieprzowe, wołowe lub cielęce. Salceson ma prawdopodobnie tyle samo zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Z pewnością warto choć raz spróbować tego wyrobu tradycyjnego, który ma w Polsce bardzo ciekawą historię.

Z czego robi się tradycyjny salceson?

Istnieje wiele rodzajów salcesonu, w zależności od rodzaju mięsa czy przypraw. Można także wyróżnić salceson biały (jedynie z mięsem) i czarny (z dodatkiem krwi wołowej). Salceson jest wytwarzany oryginalnie z głowizny oraz podrobów wieprzowych takich jak skórki, kawałki mięsa, serca, nerki, słonina czy ozory. Mięso poddaje się długiemu peklowaniu, aby nabrało intensywniejszego smaku, następnie gotuje przez 3-4 godziny i odpowiednio przyprawia. Wykorzystuje się typowe dla kuchni polskiej przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i kolendra.

Ugotowane mięso należy pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Należy zalać to wywarem z warzyw z dodatkiem żelatyny i wymieszać. Następnie trzeba dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy w zależności od indywidualnego smaku. Na tym etapie salceson powinien być wyraźnie słony. Worek na salceson należy opłukać ciepłą wodą i związać jeden koniec sznurkiem. Masę z miski trzeba ostrożnie przełożyć, a następnie związać drugą końcówkę. Całość należy parzyć przez dwie godziny, a następnie schłodzić. Na koniec można wyjąć salceson worka i przechowywać w lodówce.

Powrót popularności wyrobów wędliniarskich

Salceson to wyrób, który je się nie tylko w Polsce, ale także na Węgrzech, w Hiszpanii, a nawet w Wietnamie. Każdy kraj charakteryzuje się nieco innym sposobem przygotowania. Choć w Polsce salceson jest kojarzony głównie z biedą w czasach PRLu, to jego historia sięga podobno XVI wieku, kiedy został sprowadzony z Włoch. Przez wieki opinia o nim bardzo się zmieniała. Był jedzony zarówno przez chłopów, jak i gościł na stołach królewskich. Obecnie moda i upodobanie salcesonu wraca do świadomości Polek i Polaków.

Choć przygotowanie domowego salcesonu nie jest trudne, to wymaga bardzo dużego nakładu czasu. Warto szukać tego wyrobu w sklepach z produktami tradycyjnymi. Oryginalny salceson wieprzowy zachwyca wtedy wyjątkowością i delikatnością smaku oraz aromatem warzyw z bulionu. Jest to świetna kaloryczna przekąska do kanapki, która zasmakuje zwłaszcza osobom, które gustują w różnych podrobach.