Coraz więcej osób na całym świecie opowiada się za korzyściami płynącymi z diety wegetariańskiej czy wegańskiej. Jednak od pewnego czasu coraz bardziej popularny staje się również witarianizm. Czym więc jest ta odmiana diety i jakie zalety może przynieść jej stosowanie?

Obróbka termiczna poniżej 48 stopni

W ciągu ostatnich lat znacząco wzrosła liczba osób, które zdecydowały się przejść na wegetarianizm lub weganizm. Obecnie są to jedne z najpopularniejszych diet na świecie, a prawie każda restauracja czy kawiarnia ma w ofercie menu dopasowane do potrzeb ludzi je stosujących. Równocześnie coraz więcej osób chcących zmienić swój styl życia na zdrowszy, zaczyna interesować się witarianizmem, który zależnie od upodobań przyjmuje wersję wegetariańską bądź wegańską. Choć nazwa może brzmieć nieco tajemniczo, witarianizm to nic innego jak zrezygnowanie ze spożywania produktów poddanych obróbce termicznej. Temperatura stosowana w trakcie przygotowywania pokarmu nie może przekroczyć więc granicy 48 stopni Celsjusza.

Z uwagi na zdrowie

Głównym argumentem, który przemawia na korzyść witarianizmu, jest wpływ podgrzewania jedzenia na jego skład chemiczny. Ponieważ temperatura powyżej 42 stopni Celsjusza powoduje ścinanie się białek, witarianie obawiają się, że pożywienie straci cenne właściwości odżywcze. W procesie gotowania wytrącają się również szkodliwe związki, takie jak nitrozoaminy czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Są one rakotwórcze, w związku z czym mają toksyczny wpływ na zdrowie. Witarianizm wyraźnie inspiruje się naturą: zwolennicy tej diety za przykład przywołują zwierzęta, które żywią się jedynie surowym pokarmem.

Troska o środowisko

Natura i stan planety również leżą na sercu zwolennikom witarianizmu. Skłaniają się oni ku twierdzeniu, że podgrzewanie i gotowanie jedzenia przyczynia się do globalnego ocieplenia. Swoje przekonania argumentują także tym, że witarianizm powinien dla ludzkości być czymś wrodzonym. Ponieważ w przeszłości człowiek nie znał ognia i nie potrafił przetwarzać pokarmów, naturalną była dla niego dieta złożona z surowych produktów.