Wybór ciasta na wesele nie należy do łatwych zadań. Jak wybrać tort, który zachwyci wszystkich gości? Jakie ciasta będą odpowiednie na tę okoliczność? Które ciasta smakują prawdziwym łasuchom oraz wielbicielom wytrawnych smaków? A przede wszystkim, z jakim wyprzedzeniem należy zamawiać nasze słodkości, aby zawsze dotarły na czas? Na te oraz inne pytania odpowiemy w tym artykule. 

Swoje wypieki zamawiaj zawsze z wyprzedzeniem 

Aby tort dodarł na nasze wesele na czas oraz zachwycił wszystkich gości musi być wybrany odpowiednio wcześniej. W przypadku tortów weselnych optymalny czas zamówienia to 4 miesiące przed ślubem. To najlepszy czas na wybór słodkości okolicznościowych. Dobre cukiernie, specjalizujące się w wypiekach mają dość napięte grafiki. Przygotowanie ślubnego cuda trwa dużo dłużej niż wypiek standardowego sernika. Należy dodać, że oprócz tortu cukiernia musi przygotować także inne wypieki oraz dodatkowe słodycze np. babeczki czy pralinki pod candy bar, dlatego czym dłuższy termin, tym lepiej.

Wybór dobrej cukierni 

To ważny etap na kulinarnej przygody weselnej. Kierując się naszymi wskazówkami wybór tortu okaże się trafiony. Oto nasze porady:

  • Przeglądaj strony internetowe. Podczas obserwacji strony firmowej danej cukierni warto rozglądać się za galerią zdjęć. Ten krok pozwala ocenić czy ciasta przypadną wam do gustu pod kątem wizualnym. Wchodzą np. na naszą stronę https://slodkiepasje.pl/gallery/ciasta/ możesz ocenić nasz kunszt kulinarny, kreatywność oraz doświadczenie naszych kreatorów cukiernictwa.
  • Wybierz się do cukierni osobiście. To dobry patent na weryfikację zdjęć oraz obejrzenie projektów na żywo. W cukierni warto prosić o próbkę ciast oraz tortó To jedyna słuszna droga do oceny smaków.
  • Zapytaj o możliwość realizacji indywidualnego zamó Jeśli liczysz na kreatywny tort wg. własnej koncepcji warto zapytać obsługę o realizację danego zamówienia. W przypadku naszej strony https://slodkiepasje.pl/gallery/ciasta/większość projektów jest uzgadniana z nowożeńcami. Takie rozwiązania pozwalają stworzyć nietuzinkowe wypieki.
  • Podpytaj o możliwość dostawy na miejsce. Jest to konieczne zwłaszcza przy wypiekach o skomplikowanej konstrukcji. Jeśli planujesz tort, który wymaga dodatkowych podpór warto, aby cukierka posiada możliwość dostawy na miejscu. Dzięki czemu masz pewność, że tort dojedzie cało na miejsce.
  • Zapytaj o dodatkowe koszty. Podczas zamówienia warto mieć informacje na temat wszystkich kosztó Świadomość kosztów pozwala na łatwe planowanie budżetu gastronomicznego. Dzięki takie informacji wiesz dokładnie za co płacisz.

Jak duży ma być tort? 

Jeśli po raz pierwszy planujesz uroczystość nie jesteś pewien, jak duży tort masz zamówić. Dlatego nasza cukiernia chętnie podzieli się pewną wskazówką. Aby każdy gość miał możliwość zjedzenia kawałka tortu stosuje się następujące obliczenie. Wg. podręczników do organizacji przyjęć każdy gość powinien otrzymać około 8-10 dag tortu. Do podanych obliczeń należy dodać awaryjne 2 kg na dekorację czy dokładkę.