Współczesny rynek produktów spożywczych jest bardzo konkurencyjny. Aby osiągnąć sukces w handlu należy zadbać o zaufanych dostawców, innowacyjne kanały sprzedaży, kompetentny personel oraz nowoczesne wyposażenie techniczne. W niniejszym artykule pragniemy opisać zagadnienie wyposażenia małego sklepu spożywczego. Zapraszamy do lektury.
Nowoczesne wyposażenie sklepu to jeden z ważniejszych elementów w prowadzeniu biznesu. Jak wiadomo klient kupuje oczami, ponadto liczy się czas obsługi oraz optymalizacja procesów sprzedażowych. To wszystko brzmi z pozoru skomplikowanie ale nawet właściciel małego sklepiku dostrzega wpływ odpowiedniej organizacji przestrzeni handlowej na wydajność.
O jakie elementy powinien zadbać niewielki sklep?
- Regały sklepowe – na których można umieścić artykuły piekarnicze, warzywne, cukiernicze, alkoholowe lub prasowe.
- Systemy sklepowe – sprawdzą się w sklepach z odzieżą i galanterią
- Wyspy handlowe – świetne rozwiązanie dla sklepów umieszczonych w galeriach handlowych.
- Stojaki, stendery, lady sklepowe, manekiny sklepowe – niezbędne wyposażenie wnętrz w branży konfekcyjnej.
Poza wyżej wymienionym podstawowym wyposażeniem ważne są także elementy charakterystyczne dla danej działalności. W przypadku sklepów spożywczych z reguły nie może zabraknąć urządzeń chłodniczych, wagi sklepowej oraz krajalnicy. To właśnie na przykładzie krajalnicy postaramy się przestawić Państwu jak rozbudowanym zagadnieniem potrafi być wybór sprzętu do sklepu spożywczego.
Nowoczesne krajalnice
W przypadku większości sklepów z żywnością nie może zabraknąć krajalnicy do mięs oraz serów. Wybór tego sprzętu to nie należy do najprostszych zadań gdyż na rynku jest wiele modeli. Niektórzy mało zorientowani przedsiębiorcy decydują się na zakup używanych egzemplarzy co nie jest polecanym rozwiązaniem. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – krajalnice to sprzęt, który w przypadku ciągłej eksploatacji wymaga serwisowania (w szczególności wymiana noży). Dlatego kupowanie używanej krajalnicy może okazać się ekonomicznie nieuzasadnione. Na jakie jeszcze elementy należy zwrócić uwagę wybierając sprzęt tego typu?
- Jakość wykonania ostrzy
- Stopień pochylenia ostrzy
- Średnica ostrzy
- Wymiar urządzenia – warto zadbać o komfortowe stoisko na którym krajalnica zostanie umieszczona
- Grubość krojonego plastra – w przypadku sera lub drobnych wędlin warto zadbać o krajalnice potrafiące uzyskiwać cienkie plastry
- Głośność pracy napędu – ten element na pewno docenią zarówno Twoi pracownicy jak i Twoi klienci
- Wbudowana ostrzarka
Wybierając doświadczonego dostawcę sprzętu sklepowego poza samym produktem możecie Państwo liczyć na doradztwo oraz pomoc w procesie serwisowania sprzętu. Dlatego przed zakupem takich urządzeń jak krajalnica czy witryny chłodnicze polecamy konsultację z doświadczonymi dystrybutorami np. https://wyposazamysklepy.pl/krajalnice-sklepowe